Blod i avföringen oftast beror på hemorrojder eller en spricka i ändtarmsöppningen. Blodet i eller på avföringen kan se olika ut:
Ljusrött (färskt), utanpå avöringen. Det kan också komma blod på pappret när du torkar dig eller att du ser det i toaletten.
Mörkt, mer blandat i avföringen.
Kontakta genast en vårdcentral om:
Du blöder kraftigt från ändtarmen.
Du har intensiva blodiga diarréer.
Du har blod i avföringen och använder blodförtunnande läkemedel.
En av de vanligaste anledningarna (analfissur). Blodet är då färskt, ljusrött och finns utanpå bajset.
Hemorrojder är en annan vanlig orsak till att det blöder. Även då är blodet ljusrött och finns utanpå bajset, eller så kan det komma blod på pappret när du torkar dig efter ett toalettbesök.
Vissa läkemedel kan ibland orsaka blödningar i mag-tarmkanalen om du använder dem ofta. Du behöver bli undersökt om du har blod i avföringen, oavsett om du använder läkemedel som kan orsaka blödning eller inte.
Ibland kan det komma blod i avföringen efter en lång och intensiv magsjuka eller kraftiga tarminfektioner.
Bajset kan bli mörkare av vissa matprodukter. Det kan vara rödbetor, blåbär eller blodpudding.
En del kan få blod i bajset av att ha polyper i tjocktarmen, även om det är ovanligt.
Om du har ulcerös kolit eller Crohns sjukdom (inflammatoriska tarmsjukdomar). Vid båda sjukdomarna har du också ont i magen och diarréer.
Blod från ett brustet eller blödande magsår i magsäcken eller tolvfingertarmen kan göra att bajset blir svart. Då kan du också ha ont i den övre delen av magen.
Att ha blod i bajset kan vara ett symtom på tjocktarmscancer eller ändtarmscancer. Blodet kan vara både blandat med bajset, eller oblandat och rött. Ofta förändras också dina avföringsvanor, till exempel att du behöver bajsa oftare eller mer sällan än tidigare.
Källa: 1177
Upp till 40 år är det oftast ofarliga orsaker. Små mängder av ljust blod som betecknar att det är en blödning som sitter långt ned. Det är oftast hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet.
Om man är över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar, för vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka. Oftast räcker det då med en enklare endoskopisk undersökning.
Tjocktarmscancer eller ändtarmscancer är sällsynt före 40 års ålder, men kan uppstå hos alla. Medelåldern vid diagnos är cirka 70 år.
Källa: Netdoktor
Vi önskar dig god hälsa, glädje och lycka till!
Unik besök: | 3406 |
Betyg: | 5 av 5 |
Röster: | 1 |
Populäritet: | 5.01% |
Uppdaterad: | 2020-10-03 |