Det lokala spelförebyggande arbetet behöver utvecklas
Utvecklingen av det lokala spelförebyggande arbetet behöver stärkas, inte minst när det gäller unga personer. Fortfarande ligger spelområdet efter övrigt ANDTS-förebyggande arbetet. Det visar resultat från Folkhälsomyndighetens…
Folkhälsomyndigheten föreslår flera åtgärder inom ANDTS
Folkhälsomyndigheten överlämnar nu förslag till regeringen som kan utgöra underlag för den fortsatta ANDTS-politiken. Det handlar bland annat om att skydda barn och unga, stärka förutsättningarna för landets…
Förslag om reglering av nitazener och cannabisliknande substanser
Folkhälsomyndigheten föreslår till regeringen att reglera 17 olika substanser som narkotika och tre som hälsofarlig vara. Flera cannabisliknande substanser omfattas av förslaget, liksom en rad nitazener.
Alkohol och narkotika vanligt vid dödsolyckor i trafiken
Fyra av tio förare som dör i trafiken har alkohol eller narkotika i kroppen. Bland dessa har många tidigare varit misstänkta för drograttfylleri. Det visar en studie som Rättsmedicinalverket gjort på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
Att förebygga spelproblem är en viktig del av det suicidpreventiva arbetet
Personer med spelproblem uppger oftare än andra att de någon gång haft suicidtankar eller gjort ett suicidförsök. Det visar aktuell kunskap från vetenskapliga studier som sammanställts i ett nytt faktablad från…
Narkotika i Europa växande utmaning
Tillgången till narkotika i Europa är hög. Ett brett utbud av substanser med hög styrka och i nya former och kombinationer ökar riskerna för skada. Det slår EU:s narkotikamyndighet EMCDDA fast i en ny rapport.
Uppdaterad beräkning visar på högre samhällskostnader för narkotikabruk
Narkotikabruket i Sverige beräknas ha kostat samhället minst 44 miljarder kronor år 2020. Det visar en uppdaterad beräkning som Folkhälsomyndigheten låtit göra. Genom förebyggande arbete kan samhället minska…
Vart femte dödsfall under 65 år kan kopplas till bruk av alkohol, narkotika eller tobaksrökning
En av fem personer som dog i förtid under år 2022 hade minst en dödsorsak som kunde kopplas till bruk av alkohol, narkotika eller tobaksrökning. Det visar Folkhälsomyndighetens årliga uppföljning om tillgång, bruk…
Europeisk undersökning ska ge kunskap om narkotika och dopningsmedel i Sverige
Under maj och juni pågår en europeisk webbundersökning för att få en bild av hur narkotika används i Sverige och Europa. I Sverige ingår även frågor om dopningsmedel. Undersökningen genomförs av…
Folkhälsomyndigheten föreslår att 11 substanser klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara
Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera nio substanser som narkotika och två substanser som hälsofarlig vara.
De narkotikarelaterade dödsfallen ökade för första gången på fyra år
Under 2022 ökade antalet dödsfall som orsakats av narkotikaförgiftningar för första gången på fyra år. Oavsiktliga överdoser var den vanligaste dödsorsaken, och opioider var involverade i 86 procent av…
Tillsynsplanen klar för 2024 års arbete inom områdena alkohol, tobak, nikotinprodukter och hälsofarliga varor
I år planerar Folkhälsomyndigheten att bedriva tillsyn och marknadskontroll inom nio områden. De presenteras i den årliga tillsynsplanen och i programmet för marknadskontroll.
Från årsskiftet ska tobaksfria nikotinprodukter anmälas
Från och med den 1 januari 2024 ska tillverkare och importörer av tobaksfria nikotinprodukter anmäla sina produkter till Folkhälsomyndigheten, och rapportera sin försäljning årligen.
Fler personer med problematiskt narkotikabruk än tidigare känt
Genom en ny undersökning har Folkhälsomyndigheten beräknat hur många personer i Sverige som hade ett problematiskt narkotikabruk under åren 2007–2020. Förekomsten varierade mellan 63 000 och 83 000 personer, vilket är…
Folkhälsomyndigheten föreslår att 13 substanser klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara
Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera tolv substanser som narkotika och en substans som hälsofarlig vara.
Folkhälsomyndigheten har uppdaterat information om risker med alkoholkonsumtion
Folkhälsomyndigheten har uppdaterat informationen om risker med alkoholkonsumtion, och tagit fram frågor och svar riktat till personal som arbetar inom myndigheter, kommuner, regioner samt till övriga aktörer som arbetar förebyggande.
Utökad reglering av tobaks- och nikotinprodukter behövs för att skydda barn och unga
Att använda tobaks- och nikotinprodukter är fortsatt vanligt både bland män och kvinnor i Sverige. Bland unga ökar användningen av e-cigaretter och nikotinsnus. För att skydda unga personer från beroende och hälsorisker…
Fler varianter av droger i Europa ökar risken för ohälsa
Tillgängligheten till narkotika är fortsatt hög i Europa, samtidigt som den illegala tillverkningen växer. Enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA ökar varianterna av de syntetiska drogerna, vilket kan innebära…
Information om riskerna med att använda lustgas för berusning
Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på hjärnan och övriga nervsystemet. Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket med Giftinformationscentralen och länsstyrelserna har tagit fram informationsmaterial…
Nya föreskrifter om tobaksfria nikotinprodukter
Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya föreskrifter om tobaksfria nikotinprodukter. De kompletterar bestämmelserna i lagen och förordningen om tobaksfria nikotinprodukter och bidrar till att öka skyddet för framför allt…
Källa: Senaste nytt - Folkhälsomyndigheten. Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.